Lansat in Februarie 2022 in reteaua BBC, serialul "O să doara" este o adaptare a a bestsellerului autobiografic "This Is Going to Hurt" scris de fostul doctor Adam Kay.
Acesta prezinta viata unui grup de medici juniori (*) care activeaza intr-o sectie aglomerata de Obstetrica - Ginecologie dintr-un spital al Serviciului National de Sanatate din Londra.
Serialul imbina critica fata de sistemul medical cu performantele medicilor, cinismul cu daruirea de sine si in special umorul negru binecunoscut presarat din abundenta cu bunatatea personalului medical.
Neavand calculatoare functionale, ducand lipsa a unui sistem de alarma sigur si a unui spatiu suficient pentru numarul mare de pacienti, din cauza lipsei de personal medical, doctorii sunt la capatul puterilor, afectati de burnout, conducand la greseli inevitabile.
De-a lungul celor 7 episoade, sunt explorate si vietile personale ale medicilor juniori.
Mai mult, serialul ii ajuta pe cei interesati sa perceapa mult mai bine jargonul si procedurile medicale din cadrul sectiei.
Pentru cei ce vor sa se imagineze mamici (sau tatici) intr-o lume in care doctorii care trebuie sa-i faca bine nu se simt bine ei insisi, ramane de lecturat varianta tiparita a serialului. Rasfoieste aici primele pagini.
* „Medic junior” se referă la oricine care nu e medic primar. Denumirea creează confuzie, dat fiind că mulți dintre acești „medici juniori” sunt, în fapt, destul de seniori – unii au o vechime de 15 ani, și-au luat doctoratul și diverse alte calificări postuniversitare.
Un asistent digital pe propriul telefon mobil este de bun augur celor care vor un stil de viață sănătos, dar care spun că nu găsesc timpul necesar pentru a organiza o dietă echilibrată.
Concret, aceasta este ideea fondatorilor DAHNA, Diet According to the Healthy Nutritional Approach, cu aplicația mobilă ce are ca scop prevenția bolilor cardiovasculare.
După ce își creează un cont, utilizatorul își va insera datele personale care țin de sex, vârstă, greutate, înălțime, colesterol HDL și tensiune. Apoi bifează câteva casete cu DA sau NU pentru anumite afecțiuni medicale, rezultând imediat gradul de risc de a avea o boală de inimă: infarct, atac de cord sau accident vascular cerebral.
În funcție de acest grad de risc, utilizatorul primește recomandări medicale pentru a preveni și a menţine sub control aceşti factori de risc.
În secţiunea de meniuri, sunt atribuite meniurile personalizate optând pe cele preferate. Ulterior este creată lista de ingrediente cu cantitățile necesare de alimente de care are nevoie pentru a-și prepara zilnic acele meniuri.
În prezent, aplicaţia mobilă DAHNA este disponibilă în limba română şi engleză (vezi video de mai jos), 25% dintre utilizatori fiind din străinătate.
În 2023, echipa DAHNA va lansa o versiune PRO a aplicației ce va include noi funcţionalități, devenind un adevărat ecosistem de prevenție a bolilor cardiovasculare pentru utilizatori. În acest sens va exista posibilitatea:
de a-și comanda ingredientele necesare preparării acelor meniuri personalizate,
de a-și face abonament la o sală de sport,
de a-și găsi terapeutul potrivit pentru psihoterapie,
Tensiometrele fac parte din cele 500.000 de premii din campania nationala aflata in derulare. Afla cum le poti castiga in cele ce urmeaza.
In primul rand ..
Afla acum totul despre HIPERTENSIUNE Simptome. Diagnostic. Profilaxie. Tratament. Consult de specialitate. Prognostic. Factori de risc. Recomandari.
In al doilea rand, poti castiga pe loc pana joi, 15 septembrie 2022, unul din cele 500.000 de premii constand in tensiometre, termometre, produse pentru sanatate si ingrijire, vouchere Dr.Max si multe alte premii.
Daca ai castigat un voucher de cumparaturi de 10 lei, vino cu talonul razuit in farmaciile Dr.Max si beneficiaza de el la orice achizitie de minimum 50 de lei.
Se accepta un singur voucher valabil per achizitie.
Acesta se va folosi o singura data si nu se ofera rest in cazul unei diferente de sume.
Voucherul nu se cumuleaza cu alte vouchere sau cupoane.
Acesta se poate folosi pentru achizitionarea oricarui tip de produs in limita stocurilor disponibile, cu exceptia medicamentelor care se elibereaza cu prescriptie medicala sau fara.
1. Tine-ți echilibrul într-un picior Fără să închizi ochii, stai în picioare, ridici un picior în spatele tău (îndoit la genunchi) și îți menții echilibrul cât mai mult timp posibil.
Fă-o de două ori, cronometrați-vă și calculați-vă media. 60 de secunde sau mai mult este un indiciu de sănătate bună. 20 de secunde sau mai puțin pot indica probleme viitoare ale creierului.
Conform unui studiu, s-a constatat că „dezechilibrul se corelează puternic cu prezența unor leziuni minuscule sau microsângerări în creier, care pot exista chiar și atunci când te simți sănătos. În timp, aceste microsângerări pot duce la probleme grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral și demența.”
2. Stai jos la sol și ridică-te fără ajutor
Acest test provocator ar putea prezice cât veți trăi. Să te așezi și să te ridici poate părea ușor, dar mulți oameni au dificultăți în îndeplinirea acestei sarcini simple, mai ales fără a-și folosi mâinile sau genunchii.
Încearcă-l singur și vezi cum te descurci. Dacă nu vă puteți ridica/așeza singur, este posibil să aveți un risc mai mare de moarte prematură.
Într-un studiu brazilian, 2002 bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 51 și 80 de ani au fost urmăriți pentru o medie de 6,3 ani, iar cei care trebuiau să folosească ambele mâini și genunchi pentru a se ridica și în jos (fie că erau de vârstă mijlocie sau vârstnici) au fost de aproape șapte ori mai multe șanse de a muri în șase ani decât cei care ar putea să se ridice și să coboare fără sprijin.
„Este bine cunoscut faptul că fitnessul aerobic este strâns legat de supraviețuire”, a spus autorul studiului Claudio Gil Soares de Araújo, profesor la Universitatea Gama Filho din Rio de Janeiro, „dar studiul nostru arată, de asemenea, că menținerea unor niveluri ridicate de flexibilitate corporală. , puterea musculară și coordonarea au, de asemenea, o influență favorabilă asupra speranței de viață.”
3. Vă puteți atinge degetele de la picioare în timp ce sunteți așezat?
Atingerea degetelor de la picioare nu este atât de ușoară după cum pare.
Până la 40 de ani, poate părea chiar o sarcină descurajantă, dar cercetările arată că flexibilitatea poate avea un rol mai important în sănătate mai mult decât ne așteptam.
Un studiu publicat în revista Heart and Circulatory Physiology sugerează că un corp mai puțin flexibil indică rigidizarea arterială.
Pereții arteriali supli permit sângelui să se deplaseze liber prin corp. Arterele rigide necesită ca inima să muncească mult mai mult pentru a forța sângele să treacă prin vasele îngustate.
În timp, acest lucru ar putea contribui la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, avertizează Kenta Yamamoto, cercetător la North Texas și autor principal al studiului.
Rezultatul acestui studiu a fost o corelație clară între corpurile inflexibile și arterele rigide la subiecții de peste 40 de ani.
Așadar, ai picat vreun test sau mai multe? Nicio problemă!
Du-te la sală pentru clasele de Pilates, Yoga si Stretching.
O parte dintre pacienții români, cei cu COVID-19, cei cu boli oncologice, diabet, boli rare, cardiovasculare, cerebrovasculare, neurologice - ar urma să aibă acces la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora, indiferent de epuizarea plafonului lunar, prevede următoarea OUG:
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 44 din 14 aprilie 2022privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum și pentru interpretarea, modificarea și completarea unor acte normative
EMITENT
GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 373 din 14 aprilie 2022
Articolul IX(1)Pentru investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigațiile paraclinice, prin acte adiționale.(2)Efectuarea investigațiilor paraclinice necesare pacienților, în vederea monitorizării afecțiunilor prevăzute la alin. (1), se realizează de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.(3)Pentru investigațiile paraclinice prevăzute la alin. (1) furnizorii de servicii medicale paraclinice țin evidențe distincte.
Articolul XVILa articolul 17 din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 17 martie 2014, cu completările ulterioare, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 17(1)Donatorii de sânge au dreptul să primească, la fiecare donare, o alocație de hrană sub forma tichetelor de masă, care au caracteristicile fizice și valorice conform prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, de stat sau privat.
Prin OUG 44 din 14 aprilie 2022se reglementează măsuri referitoare la drepturile salariale din domeniul sanitar în cazul persoanelor detașate, dar și pentru personalul din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Sănătății, conducerea direcțiilor de sănătate publică și a personalului care gestionează focare COVID-19, personalului din structurile de control ale direcțiilor de sănătate publică.
Polenul crud e singurul aliment din natură care conţine toți nutrienții necesari organismului uman: proteine, lipide, acizi grași polinesaturați, glucide, fibre, vitamine, minerale şi aminoacizi esenţiali.
Facelia este o plantă meliferă a cărui polen crud are atât un gust aromat cât și numeroase beneficii pentru sănătate. Este cunoscută în special pentru efectele sale antiinflamatoare și antitusive.
Astfel că un nou sortiment de polen crud te așteaptă de azi în catalogul acestui producător apicol autohton și anume Polenul crud de Facelia.
Bun la gust și cu patru beneficii garantate:
🐝 poate calma tusea convulsivă
🐝 sporește eliminarea secrețiilor din căile respiratorii
Polenul crud este un aliment viu și complex din punct de vedere nutrițional, fiind considerat un agent imunomodulator.
Pentru a-și păstra substanțele active intacte, polenul crud se congelează imediat după recoltare.
BENEFICII GARANTATE Polenul crud de facelia preia toate beneficiile plantei sursă fiind astfel recunoscut drept remediu antitusiv care are și acțiune expectorantă.
Conform medicinei tradiționale, facelia este o plantă care favorizează eliminarea apei din țesuturi, menține nivelul optim de colesterol în sânge, fixează calciul în oase și cel mai des se dovedește a fi o plantă utilă în combaterea congestiilor nazale și eliberarea sinusurilor.
În plus, facelia oferă confort gastrointestinal, susține vitalitatea organismului și ajută la sănătatea inimii.
Toate aceste beneficii sunt susținute de acțiunea compușilor activi regăsiți în fiecare bob de polen crud: fermenți lactici, vitamina B1, B2, B3, B6 și B9, antioxidanți, enzime, lipide și oligoelemente esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Complexul de B-uri are un rol important în procesele metabolice și este asociat cu scăderea riscului de atac cerebral.
Vitaminele B sunt implicate, de asemenea, în procesele de producere a energiei, în unele procese cognitive și ajută la prevenirea migrenelor.
Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și reduc efectele stresului oxidativ.
Fermenții lactici susțin flora bacteriană intestinală și reglează aciditatea gastrică.
Enzimele sunt părțile vii ale celulelor, implicate în toate funcțiile fiziologice ale organismului iar unele studii arată că, pentru a funcționa excelent, organismul nostru are nevoie zilnic de 50% hrană vie.
Mod de administrare Polenul crud de facelia este un aliment viu, complex din punct de vedere nutrițional și poate fi inclus cu ușurință în alimentația zilnică.
Poate fi administrat atât în forma lui naturală, cât și amestecat cu un iaurt natural sau cu o salată de fructe, la prima masă a zilei.
Polenul crud este recomandat copiilor peste 12 luni.
Pentru eficiență maximă, se recomandă o cură de minimum 6-7 săptămâni, de două ori pe an, primăvara și toamna. Poate fi consumat tot timpul anului, fără restricții.
Te invit sa mergi si sa descoperi cele peste 12.000 de produse pentru sanatate si ingrijire personala, a ta si a familiei tale.
In plus fata de oferta actuala disponibila in farmaciile Dr.Max, echipa ti-a pregatit categorii noi de produse, precum alimentatie sanatoasa (produse bio, fara gluten), dermato-cosmetice si ingrijire personala, produse dedicate mamei si copilului si aparatura medicala.
De asemenea, vei beneficia de suportul farmacistilor si consultantilor bine pregatiti care sunt gata sa te ajute cu sfaturi si hiper-oferte in fiecare zi, la preturi Dr.Max de MICI.
Mai mult, iti pun la dispozitie numeroase case de marcat pentru a reduce timpul de asteptare: case de marcat dedicate retetelor, inclusive cele compensate si gratuite, case de tip self-sevice, unde scanezi si platesti singur, si case cu serviciu de plata asistat”.
Cel mai mare producator in agricultura certificata ecologic a implinit 11 ani de la inceperea investitiilor de la Adamclisi: 130 ha vie si o crama.
Fiind singurii producatori bio cu expunere neta la export, mai mult din jumatate de productie este exportata in Germania.
Vinurile nu pleaca la vanzare decat dupa ce sunt analizate la cele mai bune laboratoare care depisteaza pesticidele din lume. Witowski (Germania)si Hamilton(Anglia). Asta explica clar de ce nu mai reuseste nimeni din Romania sa listeze niciun produs bio.
De asemenea, VIFRANA se numără printre primele companii din România premiate la competițiile internaționale pentru vin organic.
Sunt certificati pentru al doilea an consecutiv IFS - high level și catalogarea produselor ca fiind produse "premium".
Vifrana are certificarea ecologica, fiind asigurata de AustriaBiogarantie pentru al 11-lea an consecutiv.
Crama Vifrana funcționeză pe o tehnologie de top a grupului Della Tofola, unică în România ce implică vinificație gravitațională, zona de producție semiîngropată și zona de învechire îngropată în pânze diafragmate pentru nestresarea mustului și menținerea temperaturilor constante în mod natural, dar și un sistem centralizat automat de evacuare a noxelor în timpul vinificării.
Participanții la activitatea sportivă cum sunt: sportivii, antrenorii, medicii, asistențiimedicali, maseurii, kinetoterapeuții, cercetătorii, arbitrii pot încheia contracte de activitate sportivă.
Conform prevederilor legale , activitatea desfășurată în baza contractului de activitate sportivă este activitate independentă, indiferent de modul de organizare și desfășurare a acesteia, fără obligativitatea îndeplinirii criteriilor prevăzute lege, iar veniturile realizate în baza contractului de activitate sportivă sunt venituri din activități independente.
Contractul de activitate sportivă și autorizația de sportiv de performanță/autorizația de participant la activitatea sportivă reprezintă documentele care atestă încadrarea veniturilor sportivului/participantului la activitatea sportivă în categoria veniturilor din activități independente.
Contribuabilii persoane fizice care realizează venituri din activități independente în baza contractelor de activitate sportivă datorează impozite, taxe, contribuții și alte sume la bugetul general consolidat.
1. VENITURI DIN ACTIVITĂȚI INDEPENDENTE REALIZATE ÎN BAZA CONTRACTELOR DE ACTIVITATE SPORTIVĂ
1.1 Precizări privind persoanele fizice minore care încheie contracte de activitate sportivă
1.2 Precizări privind cetățenii străini care obțin venituri în baza contractelor de activitate sportivă pe teritoriul României
2. STABILIREA IMPOZITULUI PENTRU VENITURILE DIN ACTIVITĂȚI INDEPENDENTE REALIZATE ÎN BAZA CONTRACTELOR DE ACTIVITATE SPORTIVĂ
2.1. Registrul de evidență fiscală
2.2. Opțiunea de a dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozit
3. CONTRIBUȚII SOCIALE OBLIGATORII
3.1. Contribuția de asigurări sociale
3.1.1. Cota de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat
3.1.2. Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă
3.1.3 Stabilirea și declararea contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă
3.1.4 Plata contribuției de asigurări sociale
3.2. Contribuția de asigurări sociale de sănătate
3.2.1 Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate
3.2.2 Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă
3.2.3. Stabilirea și declararea contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă
3.2.4 Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
Neuroplasticitatea reprezinta acea proprietate a creierului care ii permite sa-si schimbe structura si functionalitatea ca reactie la o activitate fizica si o experienta mentala.
Povestea din videoclipul care va urma este un exemplu practic fascinant de neuroplasticitate. Destin, autorul acestui clip, are un canal Youtube numit SmarterEveryDay, unde face diferite experimente pentru a afla cum functioneaza diferite lucruri. Urmatorul experiment s-a referit la mersul pe bicicleta dupa modificarea acesteia. Unii pot spune: Hei, si ce-i cu asta?
Initial, creierul a fost perceput ca o masina compusa din mai multe piese, cu propriile functii bine stabilite, situate in zone precise si care, odata afectate, nu mai puteau fi reparate.
Insa, neuroplasticienii au dovedit ca al nostru creier nu este un simplu mecanism supus uzurii iremediabile. Mai mult, demonstrarea faptului ca numarul conexiunilor dintre neuroni creste in cursul procesului de invatare a fost recompensata cu Premiul Nobel in 2020.
Sutele de studii ce au urmat au dovedit puterea creierului de a invinge, prin exploatarea incredibilelor capacitati vindecatoare ale acestuia, afectiuni neurologice considerate pana de curand incurabile sau ireversibile.
Cartea Creierul vindecator. Miracolul neuroplasticitatii scrisa de Dr. Norman Doidge, asa cum este si intitulata, iti prezinta capacitatea unica a creierului uman de a se vindeca. Odata inteleasa aceasta capacitate, multe afectiuni se pot ameliora, iar in unele cazuri, chiar vindeca.
Iata un fragment despre o intamplare petrecuta cu Michael Moskowitz, doctor in medicina si psihiatru devenit specialist in durere: "In 26 iunie 1999, la 49 de ani, Moskowitz s-a strecurat impreuna cu un prieten in cimitirul de masini din San Rafael. Auzise ca sunt tinute acolo tancuri si alte vehicule blindate ale armatei care urmau sa participe la defilarea din 4 iulie. Nu a rezistat impulsului copilaresc de a se catara pe turela tancului. Cand a sarit jos, si-a agatat reiatii intr-un carlig metalic pentru prinderea canistrelor cu benzina. Un picior i-a ramas suspendat la inaltimea de 1.5 m si a auzit trei paraituri: femurul lui, cel mai lung os al scheletului, se rupsese. S-a uitat la picior si a vazut ca era mult spre stanga, formand un unghi de nouazeci de grade cu celalalt picior. Ca doctor specializat in durere, a profitat de situatie pentru a observa un fenomen pe care il preda studentilor, dar pe care nu-l traise niciodata. Aceasta avea sa devina centrul cercetarilor lui despre neuroplasticitate.
Imediat dupa cadere, durerea lui era maxima, de 10/10, potrivit scarii de masura folosite de specialisti. Aceasta scara e de la 0/10 la 10/10 (10 corespunde imersiunii in ulei fierbinte). Nu crezuse ca e in stare sa suporte o durere de 10/10. Si-a dat seama ca este.
Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: Cum ma duc eu luni la serviciu? Apoi, in timp ce stateam nemiscat pe sol in asteptarea ambulantei, mi-am dat seama ca, daca incetez sa ma misc, inceteaza si durerea.
Mi-am zis: Aha, chiar merge! Creierul meu pur si simplu a blocat durerea - fenomen pe care il predam studentilor de ani de zile. Traiam o experienta personala care demonstra ca creierul poate elimina de unul singur durerea, asa cum eu, un specialist conventional al durerii, incercasem sa fac pentru pacientii mei cu ajutorul medicamentelor, al injectiilor sau al stimularilor electrice. Daca nu ma miscam, durerea ajungea la zero dupa doua minute."
Dr. Norman Doidge, psihiatru, psihanalist si cercetator in cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universitatii din Toronto si al Universitatii Columbia din New York, sustine ca milioane de pacienti din intreaga lume au demonstrat deja ca suferintele cauzate de afectiuni grave, cum ar fi scleroza in placi, boala Parkinson, atacurile cerebrale sau tulburarile din spectrul abilitatilor cognitive, pot fi inlaturate sau tinute sub control fara interventii chirugicale sau tratament medicamentos. Creierul poate depasi aceste neajunsuri, daca stim sa-i exploatam uluitoarele capacitati vindecatoare.
Datele Comisiei Europene arata ca produsele de unica folosinta din plastic au un impact negativ major asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor, 70% dintre deseurile descoperite in apele si pe plajele europene fiind produse din plastic.
Aceasta directiva prevede zece categorii de produse:
betigase de urechi,
farfurii si tacamuri de unica folosinta,
baloane si bete pentru acestea,
ambalaje de mancare,
pahare din plastic pentru bauturi,
alte ambalaje folosite pentru bauturi,
filtre de tigari,
pungi de plastic,
ambalaje din plastic,
servetele umede si alte produse de igiena din plastic.
Astfel ca la finalul acestei saptamani vor intra oficial in vigoare noile reguli privind "revolutia verde" dorita de Uniunea Europeana, citeaza Mediafax.
Prin urmare, utilizarea plasticului de unica folosinta, nebiodegradabil si necompostabil, va fi interzisa.
Romania si alte tari din UE implementeaza directiva SUP sau Plasticul de unica folosinta, al carei scop este sa puna capat poluarii cauzate de plastic in special in rauri, lacuri, mari si oceane.
Pentru nerespectarea acestor directive, amenzile sunt considerabil de mari, pornind de la 2.500 EUR si ajungand pana la 25.000 EUR.
Daca ai nevoie de ..
poti da un clic pe acest link sau pe poza de mai jos ..