joi, 21 aprilie 2022

Acces la analize în maxim 5 zile de la solicitare, indiferent de epuizarea plafonului lunar.


O parte dintre pacienții români, cei cu COVID-19, cei cu boli oncologice, diabet, boli rare, cardiovasculare, cerebrovasculare, neurologice - ar urma să aibă acces la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora, indiferent de epuizarea plafonului lunar, prevede următoarea OUG:

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 44 din 14 aprilie 2022privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum și pentru interpretarea, modificarea și completarea unor acte normative
EMITENT
  • GUVERNUL ROMÂNIEI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 373 din 14 aprilie 2022

    Articolul IX(1) Pentru investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigațiile paraclinice, prin acte adiționale.(2) Efectuarea investigațiilor paraclinice necesare pacienților, în vederea monitorizării afecțiunilor prevăzute la alin. (1), se realizează de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.(3) Pentru investigațiile paraclinice prevăzute la alin. (1) furnizorii de servicii medicale paraclinice țin evidențe distincte.

    Articolul XVILa articolul 17 din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 17 martie 2014, cu completările ulterioare, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 17(1) Donatorii de sânge au dreptul să primească, la fiecare donare, o alocație de hrană sub forma tichetelor de masă, care au caracteristicile fizice și valorice conform prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, de stat sau privat.

    Prin OUG 44 din 14 aprilie 2022 se reglementează măsuri referitoare la drepturile salariale din domeniul sanitar în cazul persoanelor detașate, dar și pentru personalul din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Sănătății, conducerea direcțiilor de sănătate publică și a personalului care gestionează focare COVID-19, personalului din structurile de control ale direcțiilor de sănătate publică.

    vineri, 8 aprilie 2022

    Polenul crud de Facelia, în premieră în catalogul acestui producător apicol autohton.

    Polenul crud e singurul aliment din natură care conţine toți nutrienții necesari organismului uman: proteine, lipide, acizi grași polinesaturați, glucide, fibre, vitamine, minerale şi aminoacizi esenţiali.

    Facelia este o plantă meliferă a cărui polen crud are atât un gust aromat cât și numeroase beneficii pentru sănătate. Este cunoscută în special pentru efectele sale antiinflamatoare și antitusive.

    Astfel că un nou sortiment de polen crud te așteaptă de azi în catalogul acestui producător apicol autohton și anume Polenul crud de Facelia.

    Bun la gust și cu patru beneficii garantate: 
    🐝 poate calma tusea convulsivă 
    🐝 sporește eliminarea secrețiilor din căile respiratorii 
    🐝 este un hepatoprotector natural 
    🐝 întărește sistemul imunitar

    Rezervă-ți porția de sănătate acum
    Polenul crud este un aliment viu și complex din punct de vedere nutrițional, fiind considerat un agent imunomodulator.

    Pentru a-și păstra substanțele active intacte, polenul crud se congelează imediat după recoltare.

    BENEFICII GARANTATE
    Polenul crud de facelia preia toate beneficiile plantei sursă fiind astfel recunoscut drept remediu antitusiv care are și acțiune expectorantă.

    Conform medicinei tradiționale, facelia este o plantă care favorizează eliminarea apei din țesuturi, menține nivelul optim de colesterol în sânge, fixează calciul în oase și cel mai des se dovedește a fi o plantă utilă în combaterea congestiilor nazale și eliberarea sinusurilor.

    În plus, facelia oferă confort gastrointestinal, susține vitalitatea organismului și ajută la sănătatea inimii.

    Toate aceste beneficii sunt susținute de acțiunea compușilor activi regăsiți în fiecare bob de polen crud: fermenți lactici, vitamina B1, B2, B3, B6 și B9, antioxidanți, enzime, lipide și oligoelemente esențiale pentru buna funcționare a organismului.

    Complexul de B-uri are un rol important în procesele metabolice și este asociat cu scăderea riscului de atac cerebral.

    Vitaminele B sunt implicate, de asemenea, în procesele de producere a energiei, în unele procese cognitive și ajută la prevenirea migrenelor.

    Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și reduc efectele stresului oxidativ.

    Fermenții lactici susțin flora bacteriană intestinală și reglează aciditatea gastrică.

    Enzimele sunt părțile vii ale celulelor, implicate în toate funcțiile fiziologice ale organismului iar unele studii arată că, pentru a funcționa excelent, organismul nostru are nevoie zilnic de 50% hrană vie.

    Mod de administrare
    Polenul crud de facelia este un aliment viu, complex din punct de vedere nutrițional și poate fi inclus cu ușurință în alimentația zilnică.

    Poate fi administrat atât în forma lui naturală, cât și amestecat cu un iaurt natural sau cu o salată de fructe, la prima masă a zilei.

    Doza uzuală recomandată: Copii - 1 linguriță/zi (5 g) | Adulți - 1 lingură/zi (15 g).

    Polenul crud este recomandat copiilor peste 12 luni.

    Pentru eficiență maximă, se recomandă o cură de minimum 6-7 săptămâni, de două ori pe an, primăvara și toamna. Poate fi consumat tot timpul anului, fără restricții.