1. Tine-ți echilibrul într-un picior Fără să închizi ochii, stai în picioare, ridici un picior în spatele tău (îndoit la genunchi) și îți menții echilibrul cât mai mult timp posibil.
Fă-o de două ori, cronometrați-vă și calculați-vă media. 60 de secunde sau mai mult este un indiciu de sănătate bună. 20 de secunde sau mai puțin pot indica probleme viitoare ale creierului.
Conform unui studiu, s-a constatat că „dezechilibrul se corelează puternic cu prezența unor leziuni minuscule sau microsângerări în creier, care pot exista chiar și atunci când te simți sănătos. În timp, aceste microsângerări pot duce la probleme grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral și demența.”
2. Stai jos la sol și ridică-te fără ajutor
Acest test provocator ar putea prezice cât veți trăi. Să te așezi și să te ridici poate părea ușor, dar mulți oameni au dificultăți în îndeplinirea acestei sarcini simple, mai ales fără a-și folosi mâinile sau genunchii.
Încearcă-l singur și vezi cum te descurci. Dacă nu vă puteți ridica/așeza singur, este posibil să aveți un risc mai mare de moarte prematură.
Într-un studiu brazilian, 2002 bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 51 și 80 de ani au fost urmăriți pentru o medie de 6,3 ani, iar cei care trebuiau să folosească ambele mâini și genunchi pentru a se ridica și în jos (fie că erau de vârstă mijlocie sau vârstnici) au fost de aproape șapte ori mai multe șanse de a muri în șase ani decât cei care ar putea să se ridice și să coboare fără sprijin.
„Este bine cunoscut faptul că fitnessul aerobic este strâns legat de supraviețuire”, a spus autorul studiului Claudio Gil Soares de Araújo, profesor la Universitatea Gama Filho din Rio de Janeiro, „dar studiul nostru arată, de asemenea, că menținerea unor niveluri ridicate de flexibilitate corporală. , puterea musculară și coordonarea au, de asemenea, o influență favorabilă asupra speranței de viață.”
3. Vă puteți atinge degetele de la picioare în timp ce sunteți așezat?
Atingerea degetelor de la picioare nu este atât de ușoară după cum pare.
Până la 40 de ani, poate părea chiar o sarcină descurajantă, dar cercetările arată că flexibilitatea poate avea un rol mai important în sănătate mai mult decât ne așteptam.
Un studiu publicat în revista Heart and Circulatory Physiology sugerează că un corp mai puțin flexibil indică rigidizarea arterială.
Pereții arteriali supli permit sângelui să se deplaseze liber prin corp. Arterele rigide necesită ca inima să muncească mult mai mult pentru a forța sângele să treacă prin vasele îngustate.
În timp, acest lucru ar putea contribui la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, avertizează Kenta Yamamoto, cercetător la North Texas și autor principal al studiului.
Rezultatul acestui studiu a fost o corelație clară între corpurile inflexibile și arterele rigide la subiecții de peste 40 de ani.
Așadar, ai picat vreun test sau mai multe? Nicio problemă!
Du-te la sală pentru clasele de Pilates, Yoga si Stretching.